Lifestylefotograf_Familjefotograf_Familjefotografering_Stockholm_91.jpg

Jag kände att det här kräver sitt eget blogginlägg:) Idag hjälper jag nog varannan familj med stylingen inför en familjefotografering med mig. Det är verkligen inte lätt att hitta rätt kläder till en fotografering. Vad bör man tänka på? Någonstans vill jag möta familjerna på vägen. Där familjerna ändå får vara sig själva och samtidigt får möta mig i min stil och vision. Ett perfekt samspel.

Att hitta rätt färgskalor och mönster som passar fint ihop kan verkligen ta en bild från bra till fantastiskt.
Att blanda ljust och mörkt skapar fin kontrast.

Att blanda ljust och mörkt skapar fin kontrast.

Här blandas höstfärger i olika nyanser. Klänningen kommer från Dôen.

Här blandas höstfärger i olika nyanser. Klänningen kommer från Dôen.

Så här kommer massa bra tips samt vad ni bör undvika och tänka på när ni letar i garderoben efter passande kläder till familjefotograferingen.

 • Utgå från vad ni tycker om. Vilka färger och mönster älskar ni? Hur ser erat hem ut? Vilka färger skulle passa fint på er vägg den dagen ni väljer att rama in en bild och hänga upp den?

 • Uppklätt men ändå avslappnat. Lämna de finstrukna vita/blå skjortorna till bröllop och jobbmöten. Jag vet att det är svårt. De där skjortorna kommer så gärna fram vid fotograferingar :) Men om ni kikar på mina bilder så ser ni att det handlar så mycket mer än att bara klä upp sig fint. Hur ofta sitter vi där hemma i strukna skjortor eller rullar runt på gräset med pressveckade byxor?

 • Luftigt och ledigt. Jag brukar alltid be föräldrarna sätta sig ner med barnen under fotograferingen. Antingen på golvet eller i sängen där hemma, eller så sitter ni på klippor och gräsmattor utomhus. Har ni på er kostymbyxorna eller de tightaste jeansen så kommer det synas på bilderna att ni är lite stela och obekväma. Det lyser igenom. Rakt. in. i. kameran.

 • Var inte rädda för lite smuts och fläckar. Det är charmigt, och det är framförallt barn. Jämt! Omfamna det. Det är verkligen något romantiskt med sommarbarn som får springa barfota på en äng, med plåster på knät och smuts under naglarna.

 • Barfota barn under sommaren blir härligt romantiskt

 • Mina absolut favoritaffärer för barnkläder är Zara och barnskor från Kavat. MamaOwl nätbutik erbjuder helt fantastiska barnkläder perfekt för familjefotograferingar.

Det vackra och romantiska kommer fram i det vilda. När vinden tar tag i håret och lite smuts få färga kinderna.

Så vad ska vi ha på oss till fotograferingen?

Allt handlar om att man matchar varandra i sina klädval. Det betyder inte att man ska ha samma färg på sig, det skulle snarare bli tråkigt. Det handlar om att man matchar varandra i liknande färgskalor och stil.

Ett tips är att lägga fram alla kläderna på golvet och sen kika på dem tillsammans. Råkar alla ha samma färg på tröjan? Eller blir det för mycket vitt? Eller har ni valt rutigt till alla? På så sätt ser ni allt tydligt och klart. Känner ni er fortfarande lost? Skicka mig en bild på alltsammans så kommer jag med förslag!

I alla mina paket ingår styling tips och råd!

 • Vad som blir extra vackert på bild är transparenta och lätta tyger. Kan vara klänning/kjol med lätt tyg eller en schal. Som liksom kan dansa lite med vinden och solstrålarna får lysa igenom.

 • Varma och jordnära färger såsom brunt, ockra, tegelrött. Smutsiga pasteller. Även naturvitt och beiget är färger som passar min bildstil extra bra.

 • Blanda gärna mönster och strukturer. Stickat med siden. Blommigt med rutigt.

 • Ha olika färger. Har alla på sig olika färger eller nyanser får bilderna ett vackert djup till skillnad om alla skulle ha samma gula tröja på sig.

 • T-shirts! T-shirts före skjortor alla dagar i veckan! Dagens t-shirts är så mycket snyggare än vad de var på 90-talet. Enkla och snygga utsnitt och finns i många, många vackra färger.

 • Jeans, chinos, kakhi- och linnebyxor. Det finns många snygga och lediga plagg.

 • Långa klänningar. Ni kanske har märkt att jag är svag för klänningar. Det är något romantiskt när tyget får dansa med vinden i magiskt ljus. Dessutom är det ett oerhört bekvämt plagg!

Djupa och mättade färger passar min bildstil väldigt bra. Och här blandas både mörkt och ljust, blommigt och randigt.

Djupa och mättade färger passar min bildstil väldigt bra. Och här blandas både mörkt och ljust, blommigt och randigt.

Jag har även ett fåtal klänningar för både barn och vuxna för utlåning. Hör av dig om du är intresserad av att låna.

När ni har bokat en familjefotografering så kommer ni få mer hands on hjälp från mig med att välja kläder. En fotografering är verkligen en investering för livet och då är det viktigt att ni blir nöjda med bilderna.

Comment